Στράτος Κύπριος

               

               Στράτος Κύπριος

   

''Ο ουρανός κι΄άν γκρεμιστεί κι΄ο ήλιος αν δεν ξαναβγεί εμείς θα ζήσουμε μαζί σε τούτη τη γλυκειά ζωή...'' και ποιός δεν το σιγοτραγούδησε στην χρυσή δεκαετία του 1960! 'Ηταν ο Στράτος Κύπριος σε ένα από τα σπουδαία λαϊκά τραγούδια που έγραψε γιαυτόν ο μεγάλος Ευάγγ. Σούκας!

   Αγάπησε το λαϊκό τραγούδι απο παιδί, λάτρεψε τον Στέλιο Καζαντζίδη και κατάφερε να μας αφήσει παρακαταθήκη ένα σύνολο από τραγούδια που όπως  όλα αυτής της εποχής θα παραμείνουν διαχρονικά όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ο Στράτος Κύπριος μάγεψε με την λαϊκή του φωνή και στάθηκε επάξια απέναντι σε μεγάλα ονόματα της εποχής!

   Γεννήθηκε το 1935 στην Κύπρο και το πραγματικό του όναμα ήταν Στράτος Σάββας. Μεγάλωσε στην φτώχεια με αποτέλεσμα πολύ μικρός να πάρει τον δρόμο της ξενητειάς. Πρώτα στην Αγγλία και στη συνέχεια στη μητέρα Ελλάδα.

   Η λατρεία του για το τραγούδι τον οδήγησε στο γνωστό στέκι της εποχής το ''καφενείο των μουσικών''. Εκεί συνάντησε το πατέρα του ελληνικού τραγουδιού Στ. Χρυσίνη. Αυτό ήταν. Η μεγάλη πορεία ξεκίνησε. Ο Στέλιος Χρυσίνης τον οδήγησε στην Music-Box. Ήταν μιά νέα εταιρεία απέναντι στην COLUMBIA του Λαμπρόπουλου και την ODEON του Μάτσα. Είχε μόλις ιδρυθεί από τον Φιλέλληνα Βελγοεβραίο Μαρτέν Γκεσάρ και την συζυγός του Μαρίκα. Στα πρώτα του τραγούδια:''Αρρώστησα στην ξενητειά'' ΜΒ-224 του Κεφαλόπουλου - Χρυσίνη'' ,  ''Όταν αργήσω να σε δώ'' MB -226,τουΣπ. Κεφαλόπουλου - Χρυσίνη με Β.Σαλέα στο κλαρίνο, ''Φέρτε μου ποτήρια κι΄άλλα'' ΜΒ-234 του Χρυσίνη, ''Καρδιοχτύπια και καϋμοί'' ΜΒ-286 του Κεφαλόπουλου - Βαλλιάνου - Χρυσίνη, Στρώσε μου το κρεββάτι μου'' ΜΒ-294 του Κεφαλόπουλου - Χρυσίνη, ''Αμάν γιαρέμ αμάν'' ΜΒ-295 του Ευάγγ. Σούκα, '' Θα βγάλω αίμα απ΄την καρδιά μου'' ΜΒ-412 του Ευαγγ. Σούκα και πολλά πολλά άλλα.

     Ο Στράτος Κύπριος ερμήνευσε μεγάλες δημιουργίες των: Στ. Χρυσίνη, Ευαγγ. Σούκα,  Στ. Βαρτάνη, Στρ. Βαλλιάνου, Σπ. Κεφαλόπουλου, Δ. Ευσταθίου, Ι. Παπαϊωάννου, Π. Λειβαδάρου, Θ. Πολυκανδριώτη, Στ, Ζαφειρίου αλλά και στις αρχές της δεκαετίας του -70 τραγούδια του Θ.Δερβενιώτη και του Χρ. Νικολόπουλου. Στις δεύτερες φωνές είχε μεγάλα ονόματα όπως η Ρίτα Σακελλαρίου, Σοφία Σιδέρη, Λέλα Παπαδοπούλου, Ρένα Ντάλμα, Λίτσα Ζάνετ και Μ. Καπά.

   Σημαντικές ηχογραφήσεις ήταν και κάποια διαχρονικά τραγούδια που ερμήνευσε σε δεύτερες εκτελέσεις που πράγματι έδωσαν κάτι παραπάνω. Τραγούδια όπως: '' Φύγε και άσε με'', τόξερα πως θα μου φύγεις'', ΄΄Μην περιμένεις πιά'' και άλλα, σφραγίστηκαν με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Στ. Ζαφειρίου.

   Αγαπημένος στους Έλληνες της ξενητειάς, τραγούδησε αμέτρητες φορές γιαυτούς ιδιαίτερα στην Αυστραλία. Ο Στράτος Κύπριος αγάπησε το λαϊκό τραγούδι. Τον αγαπήσαμε και εμείς. Έφυγε από κοντά μας λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2018. Θα είσαι στην καρδιά μας!

   Ποιός να θυμάται άραγε τις στιγμές που καθόμασταν τα βράδια,  πάνω από αυτά τα τεράστια παλιά λαμπάτα ραδιόφωνα συντονισμένοι στο κρατικό ραδιόφωνο. 'Ηταν κάποιες στιγμές εκεί γύρω στις 8  στις αρχές του 1960, όταν  οι δισκογραφικές εταιρείες παρουσίαζαν τις νέες κυκλοφορίες. Και ξεκινούσε η Music - Box To σήμα της; Η εισαγωγή από το '' Ο ουρανός κι αν γκρεμιστεί'' . Τι μαγικές στιγμές!!! Αυτό είναι το λαϊκό μας τραγούδι!