Παλιά κι΄αγαπημένα

 

                   Παλιά κι΄αγαπημένα

  Ίσως για να μας αρέσει κάποιο Λαϊκό τραγούδι πρέπει πρώτα να περάσουν μερικά χρόνια. Να παλιώσει! Να φέρει στο νού μας περασμένα συναισθήματα και αναμνήσεις.Πόσα όμως από τα τραγούδια που γράφτηκαν τις περασμένες δεκαετίες έχουν την δυνατότητα να διαπεράσουν το χρόνο και να ακούγονται ακόμη και σήμερα ευχάριστα;

  Οι πρώτες γραμμοφωνημένες καταγραφές του περασμένου,σε δίσκους 78 στροφών,άφησαν σπουδαίο υλικό.Για πάνω από τέσσερες δεκαετίες σπουδαίοι μουσικοί,οι περισσότεροι από τον ελληνισμό της Μ. Ασίας,έβαλαν γερά θεμέλια πάνω στα οποία έχτισαν λίγο αργότερα οι οικοδόμοι του λαικού τραγουδιού.Γιατί, είμαστε σίγουροι πως λαικό τραγούδι είναι και το ρεμπέτικο και το λαικό και το δημοτικό.

  H σπουδαιότερη όμως και πλέον σημαντική δεκαπενταετία για το Λαϊκό τραγούδι,και το πέρασμα στούς δίσκους 45 στροφών, είναι από το 1950 έως και το 1965. Το πιστεύουμε και όχι αβάσιμα.Είναι η εποχή που γράφτηκαν διαχρονικά τραγούδια σε όλα τα είδη της μουσικής.Τα τραγούδια που και σήμερα τα αναπολούν ευχάριστα οι παλαιότεροι  και το σημεντικότερο τα αγαπούν οι νέοι μας, έστω και άν για λίγο παρασύρονται από το κύμα του σημερινού ευκαιριακού συστήματος.Ένα σύστημα που θα πνίξει κάτι καλό. Γιατί και σήμερα υπάρχει καλό λαικό τραγούδι. Μόνο που πρέπει να το ψάξουμε.

  Επειδή δύσκολα ο ΄Ελληνας θα χάσει την ταυτότητά του. Είναι ο ψυχισμός του Μεσογειακού, του Ανατολίτη αλλά και του ολίγον Βαλκάνιου.Θα διασκεδάσει και θα χορέψει με το θλιβερό, το λυπημένο τραγούδι!