Λαϊκό τραγούδι

 

       Το παλιό λαϊκό τραγούδι

 

 'Εχουν γραφτεί τόσα για το λαϊκό τραγουδι. Δείτε στη φωτογραφία τον δαμαστή του τραγουδιού Στέλιο Χρυσίνη με την κιθάρα. Δίπλα του μεγάλοι δημιουργοί και συντελεστές.Άνθρωποι που σφράγισαν αυτή την εποχή και άφησαν σημαντική κληρονομιά και έργα που παραμένουν πολύ αξιόλογα ακόμα και στις μέρες μας.

 

   Ήταν η εποχή, μετά το 1950, που το παλιό ρεμπέτικο τραγούδι έδινε τη θέση του σε ένα άλλο είδος λαϊκού τραγουδιού. Τότε που ακριβώς η χώρα μας είχε μόλις ανασάνει από πολεμικές καταστάσεις.Η φτώχεια και τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα οδήγησαν στο γράψιμο αντίστοιχων στίχων που πλαισιόθηκαν με έντονα συναισθηματική μουσική.Σίγουρα αυτό το 'πονεμένο' τραγούδι αγκάλιασε όλο τον κόσμο. Οφείλουμε να θυμηθούμε  και να τιμήσουμε τους συντελεστές του.

 

   Το λαϊκό τραγούδι σήμερα δυστυχώς, πλήν απο λίγες περιπτώσεις,συντηρείται από το παρελθόν του.Η ιδιωτική τηλεόραση, τα κατευθυνόμενα ραδιόφωνα και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα καθόρισαν ένα διαφορετικό ρεπερτόριο. Εμείς που αγαπάμε το λαίκό τραγούδι δεν θέλουμε να μείνουμε απλά στη νοσταλγία του παλιού.Θέλουμε να δούμε κάποιους νέους καλούς συνθέτες και στιχουργούς να δίνουν μια νέα δυναμική ώθηση και τροφοδοσία στο λαϊκό μας τραγούδι.-