Δίσκοι 45 στροφών

                                                                                                                                   

                    Οι δίσκοι των 45 στροφών

 

Το 1949, η εταιρεία RCA, κυκλοφόρησε δίσκους 45 στροφών. Ήταν φτιαγμένοι από βινύλιο, ένας είδος πλαστικού, με μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Η ποιότητα του ήχου, ο μικρός του όγκος και το λίγο βάρος του εκτόπισαν πολύ γρήγορα τούς δίσκους 78 στροφών.

 

   Στην Ελλάδα οι πρώτοι δίσκοι 45 στροφών κυκλοφόρησαν το 1955 από την COLUMBIA. Ήταν οι γνωστοί μας δίσκοι EXTENDED PLAY με την πράσινη ετικέτα. Είχαν δύο τραγούδια σε κάθε πλευρά τους.Συνήθως ανατυπώσεις από 78 στροφές, με ποιότητα ήχου αμφιλεγόμενη, αλλά σαφώς ανώτερη. Τα στενά τους αυλάκια είχαν σαν αποτέλεσμα το εύκολο 'γρατζούνισμα' και την καταστροφή τους. Κυκλοφόρησαν κάποιες δεκάδες αλλά η μαζική τους παραγωγή ακυρώθηκε.

 

   Σταθμός στα εργοστάσια παραγωγής δίσκων ήταν το 1958. Άρχισε η παραγωγή των δίσκων 45 στροφών με ένα τραγούδι από κάθε πλευρά. Ανατυπώθηκαν πολλά τραγούδια από τις 78 στροφές και η ποιότητά τους ήταν και είναι ασύγκριτη. Για τουλάχιστον δύο χρόνια, μέχρι το 1960 που καταργήθηκαν οριστικά τα 78άρια, κυκλοφορούσαν παράλληλα.-