Κάποιος μου είπε...

  

            

          Στην όμορφη νύχτα

 

  Γλυκερία. Φαντάζομαι πως όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η Γλυκερία κράτησε ζωντανό το λαϊκό τραγούδι σε μιά εποχή που φαινόταν να συμπιέζεται μεταξύ του έντεχνου και λαϊκού-ροκ. Ο Στέλιος φωτιάδης και το μουσικό περιοδικό Ντέφι κατάφεραν να δώσουν ανάσες ζωής στο λαϊκό τραγούδι με συναυλίες και αξέχαστες βραδυές στην '' Όμορφη νύχτα ''.

 

  Στις 25 και 26 Νοεμβρίου του 1983, με την επιμέλεια του Στέλιου Φωτιάδη, ηχογραφήθηκε ζωντανά ένα μέρος από το πρόγραμμα στην όμορφη νύχτα. Ο δίσκος αυτός, που κυκλοφόρησε από την LYRA, περιείχε σημαντικά τραγούδια. Τραγούδια που πρωτοκυκλοφόρησαν την δεκαετία 1960 και παλαιότερα, που άλλα από αυτά είχαν γίνει επιτυχίες στην πρώτη τους εκτέλεση και άλλα κατάφερε να τα κάνει επιτυχίες η Γλυκερία. Και δεν είναι λίγο η δεύτερη εκτέλεση να ξεπεράσει σε επιτυχία την πρώτη! Να θυμηθούμε μερικά από τα τραγούδια του δίσκου όπως: Αχ, ας μπορούσα ( Γ.Κοινούση και Στρ.Ατταλίδη), Νάχα εκατό καρδιές (Ν. Δαλέζιου), Γύρνα πάλι, γύρνα (Στρ.Ατταλίδη και Κ.Βίρβου), Γιατί θες να φύγεις (Στρ.Ατταλίδη και Βίρβου) και άλλα. Στο μπουζούκι του δίσκου ο Γιάννης Ρώτας, που μάθαμε πως αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και του ευχόμαστε να είναι πάντα καλά . Στο ακκορντεόν ο Λάζαρος Κουλαξίζης.

 

  Αφορμή για το σχόλιό μας η διαμάχη που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, ανάμεσα σε σημερινούς δήθεν αστέρες, γιά το ποιά ζωντανή ηχογράφηση είναι υψηλότερα στις πωλήσεις.Την ονόμασαν μάλιστα και live!!! Να πούμε λοιπόν πως η ζωντανή ηχογράφηση της Γλυκερίας στην όμορφη νύχτα παραμένει εδώ και 27 χρόνια στις δυό πρώτες θέσεις στον πίνακα των πωλήσεων με 350.000 αντίτυπα και συνεχίζει. Κι΄άς χαρακτηριζόταν κάποτε πλατινένιος κάποιος δίσκος με πωλήσεις 100.000 αντίτυπων και σήμερα μόλις με 12.000. Το λαίκό τραγούδι είναι εδώ...

                                                                                                   Λαίκός  24-6-2010

 

  


            

 

 

 

          Τα τραγούδια γίνονται σιγά-σιγά...

 

   Χάρις Αλεξίου. Μιά σπουδαία και μεγάλη φωνή.Την δεκαετία του 1980 πολλοί την συνέκριναν με την Μαρίκα Νίνου. Καί πράγματι τραγούδησε λαϊκά και ρεμπέτικα με τρόπο που άφησαν εποχή. Σήμερα συνεχίζει την πορεία της ισορροπώντας μεταξύ λαϊκού και έντεχνου. Ο χρόνος θα δείξει ποιά από τα τραγούδια της θα ακούγονται ευχάριστα και στο μέλλον.

 

  Πρόσφατα η ίδια δήλωσε πώς ''τα τραγούδια γίνονται σιγά-σιγά''. Συμφωνούμε. Τα τραγούδια που θα αντέξουν στο χρόνο ψήνονται και ζυμώνονται λίγο-λίγο, σαν το παλιό καλό κρασί. Εξ΄άλλου ο Μάνος Χατζιδάκης, αρκετά χρόνια πριν, όταν πιά αναγκάστηκε να παραδεχτεί την μεγάλη λαϊκή αποδοχή στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, είχε δηλώσει πως πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια για να ακούσουμε ευχάριστα κάποιο τραγούδι.

                                                                                                                              Λαϊκός 23-6-2010

 

  

 


     

                       

 

                   Μ Α Ρ Ι Ν Ε Λ Λ Α

 

Ναί ! Στην διπλανή φωτογραφία είναι η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού Μαρινέλλα. Μια ισχυρή προσωπικότητα που κατάφερε μέσα από προσωπικές και επαγγελματικές ανατροπές να φτιάξει έναν τεράστιο μύθο.

 

  Για άλλη μια φορά η μεγάλη της  φωνή και το ταπεραμέντο της καταφέρνει πάνω στη σκηνή να ξεπεράσει τα όποια σκηνοθετικά και συγγραφικά λάθη. Να την δούμε, στο θέατρο Παλλάς μέχρι τις 13 Ιουνίου 2010, να ξετυλίγει όμορφες ιστοριούλες μέσα από τα τραγούδια της.

 

  Κι΄ας έχουμε τις ενστάσεις μας. Κι΄ας ισχυρίζονται κάποιοι πως η Μαρινέλλα έγινε Μαρινέλλα όταν τραγούδησε Γ. Ζαμπέτα και ''Σταλιά- σταλιά''. Κι΄ας λέει η ίδια κάπου - κάπου ότι ο Στέλιος Καζαντζίδης τραγούδησε κλαψούρικα τραγούδια. Γιατί την δεαετία του -60 λέγοντας Στέλιος Καζαντζίδης έπρεπε να πείς και Μαρινέλλα. Διαφορετικά άφηνες κάτι ατελείωτο, κάτι μισό! Γιατί η δεύτερη φωνή στον Στέλιο ήταν άλλος μισός Στέλιος .Και η Μαρινέλλα ήταν. Θάταν λοιπόν προτιμότερο όσοι βρέθηκαν κοντά στον Στέλιο, συνεργάστηκαν μαζύ του και πήραν ένα κομμάτι από την ψυχή του, να μή μιλούν καθόλου...

                                                                          Λαϊκός 22- 5 - 2010

 

 

 


 

 

           Αφιερωμένο στον Γιώργο Ζαμπέτα

 

  'Θα τραγουδήσω για σένα' είναι ο τίτλος μουσικής παράστασης που θα ανέβει στις 18 Μαίου και για δώδεκα παραστάσεις στο θέατρο Κιβωτός. Αφηγητής, παρουσιαστής αλλά και ερασιτέχνης τραγουδιστής ο πολύ αξιόλογος ηθοποιός Γιάννης Μπέζος.

 

  Η παράσταση θα περιλαμβάνει βίντεο από το έργο και τη ζωή του Γ.Ζαμπέτα, αφήγηση, φωτογραφικό υλικό και περίπου 25 τραγούδια. Πιστεύουμε πως θα αξίζει!

              Λαϊκός 14 - 5- 2010

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 Πρίν κάποια χρόνια οι μπουλντόζες κατεδάφιζαν την ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού. Το ιστορικό εργοστάσιο κοπής δίσκων της COLUMBIA, στον περισσό. 'Ολοι μας αισθανθήκαμε δέος μπροστά σ΄αυτή την καταστροφή. Ευτυχώς, μετά από την γενικότερη κατακραυγή, ο χώρος δεν άλλαξε χρήση. Έχει όμως μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, σε καταφύγιο γιά άστεγους ακόμα και χρήστες ναρκωτικών. Νομίζουμε πως είναι καιρ να στηθεί στον ιστορικό αυτό χώρο ένα μουσείο Ελληνικών ηχογραφήσεων.

              Λαϊκός 15 - 4 - 2010