Ρεμπέτικο τραγούδι

      

                To ρεμπέτικο τραγούδι.

    

Την δεκαετία του 1930 η φυσική εξέλιξη στο λαϊκό μας τραγούδι ήταν το ρεμπέτικο.Η βασική αλλαγή έγινε στην ορχήστρα που προστέθηκε το μπουζούκι.

 

   Το μπουζούκι πρωτοεμφανίστηκε σε ηχογραφήσεις της Αμερικής.Ο τραγουδιστής Γιαννάκης Ιωαννίδης με μπουζούκι τον Μανώλη καραπιπέρη κατέγραψε δυό τραγούδια το 1928. Είχαν τίτλο 'Από κάτω απο τις ντομάτες' και 'Τούτοι μπάτσοι πούρθαν τώρα'. Λίγο αργότερα το 1932 γράφτηκαν άλλα τέσσερα τραγούδια με τον Ιωάννη Χαλκιά. Το 'Μινόρε του τεκέ' και τρία οργανικά κομμάτια.

 

Με τις παραπάνω ηχογραφήσεις της Αμερικής, που έφτασαν και στην Ελλάδα, το μπουζούκι εισέρχεται και στις ενχώριες παραγωγές. Είχαν παρ΄όλα αυτά προϋπάρξει άλλες δυό ηχογραφήσεις στην Ελλάδα με τα τραγούδια: 'καλέ μάνα δεν μπορώ' και΄' Τα δίστιχα του μάγκα'Μάρκος Βαμβακάρης όμως ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά άλλαξε τη ροή του Ελληνικού τραγουδιού.Έφτιαξε την θρυλική ρεμπέτικη κομπανία 'Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς' και είχε μαζύ του τον Ανέστη Δελιά, τον Γιώργο Μπάτη και τον Στράτο Παγιουμτζή.